“BIOPATCH”-UL PRINTAT 3D POATE REVOLUTIONA TRATAMENTUL INFARCTULUI

Cand vine vorba de probleme cardiace, o echipa de cercetatori in inginerie biomedicala ai Universitatii din Minnesota sunt deschizatori de drumuri. Ei lucreaza la o modalitate de a vindeca tesutul cardiac cicatricial afectat dupa un atac de cord. Procesul implica un „patch” bioprintat 3D si ar putea aduce progrese majore in tratamentul atacului de cord.

In paralel, cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison si de la Universitatea din Alabama-Birmingham au folosit tehnica bioprintarii 3D, precum si lasere, reusind sa includa celule stem umane pe o matrice care a inceput sa creasca in laborator.

Se asteapta ca aceasta cercetare sa aduca beneficii imense pacientilor din intreaga lume. In prezent bolile cardiace sunt principala cauza de mortalitate in SUA, cu mai mult de 360.000 de morti/an conform Asociatieie Americane de Cardiologie (American Heart Association).

Principalul motiv pentru care afectiunile cardiace au un risc asa ridicat de mortalitate este faptul ca, dupa un atac de cord, organismul nu poate inlocui celulele musculare cardiace afectate, astfel pe viitor pacientul este supus unui risc crescut de probleme cardiace.

Testarea pe animale a Biopatch-ului imprimat 3D

In prezent, cercetatorii testeaza biopatch-ul pe soareci de laborator carora li s-au indus, in prealabil, atacuri de cord simulate. S-a observat ca, dupa doar patru saptamani, a avut loc o crestere a capacitatii functionale a inimii soarecilor. Acest lucru se datoreaza faptul ca biopatch-ul imprimat 3D este alcatuit din celule cardiace, prin urmare, corpul le poate asimila usor.

Brenda Ogle, profesor asociat in inginerie biomedicala la Universitatea din Minnesota, explica: “Simtim ca am putea extinde acest proces pentru a trata inimile unor animale mai mari si posibil, in urmatorii cativa ani, chiar a oamenilor “.

Pentru crearea biopatch-ului , echipa a folosit o scanare 3D a proteinelor structurale ale tesutului cardiac, apoi cercetatorii au printat 3D modelul folosind proteine originale cardiace. Deoarece printarea 3D permite lucrul la o rezolutie de un micron, este singurul proces care poate realiza structurile necesare, fapt deosebit de important in procesul de reproducere a tesuturilor inimii.

“Am fost destul de surprinsi de cat de bine a functionat (experimentul), avand in vedere complexitatea inimii. A fost incurajant sa vedem ca celulele s-au aliniat corespunzator si au emis un val continuu de semnal electric care a traversat patch-ul”, a spus Ogle.

In continuare, echipa intentioneaza sa isi continue cercetarile testand biopatch-ul imprimat 3D pe o inima de porc, aceasta avand o dimensiune mai apropiatra de cea a inimii unui om.