BIOPRINTAREA STRUCTURILOR VASCULARE

Studiu realizat in China, pe maimuletele Macacus Rhesus

Oamenii de stiinta din China au incercat implantarea vaselor sangvine printate 3D la maimutele din specia Rhesus. Acest nou studiu se anunta a fi o mare revolutie in domeniu medical, putand salva milioane de vieti. Aceste noi vase sanguine total organice vor fi implementate si vor putea ajuta la redobandirea circulatiei fiziologice. Fiind alcatuite din celule stem proprii vor putea fuziona fara teama de respingere cu restul structurilor vasculare.   

La inceputul anului 2015, compania Sichuan Revotek a achizitionat un pachet complet care cuprindea o bioimprimanta 3D, o platforma computerizata, tehnologia Biosynsphere (tehnologie care permite utilizarea ca material de imprimare – celulele stem). Cu ajutorul acestui pachet se pot printa structuri vasculare personalizate, realizate din propriile celule stem ale pacientului. Acestea grefe printate au dimensiuni de aproximativ 2 cm lungime si se pot implanta direct la nivel vascular. Durata necesara diferentierii celulare ulterioare printarii este de aproximativ 28 de zile.

Dupa aceasta perioada se poate observa cum noile vase au fuzionat cu cele anterioare. Kang Yujian, responsabilul acestui studiu de cercetare, afirma ca aceste noi descoperirii sunt fara precendent. Un studiu in acest sens a fost realizat pe un grup de 30 de maimute. Dupa ce au fost parcurse etapele anterior mentionate a urmat o perioda in care a fost monitorizat intreg acest proces. S-a observant clinic ca starea acestor maimute s-a imbunatatit semnificativ, iar din punct de vedere imagistic s-a observat ca structurile vasculare au fuzionat complet cu cele proprii. 

Rezultatele acestui studiu au fost analizate si la nivelul Academiei Chineze de Inginerie, de catre Academicianul Dai Kerony, care a afirmat ca aceasta tehnologie poate fi aplicata si la nivelul ficatului, rinichilor si de ce nu, si a altor organe, mentionand ca multiple afectiuni de organ pot fi tratate in acest mod.

Surse: 

  1. https://3dprint.com/158499/revotek-3d-printed-blood-vessels/
  2. https://all3dp.com/scientists-at-sichuan-revotek-implanted-3d-printed-blood-vessels-into-monkeys/