DE LA MEDECINS SANS FRONTIERES LA PRINTAREA 3D A UNEI PROTEZE IN IORDAN

Exista multe beneficii pe care imprimarea 3D le aduce industriei medicale, de la ghiduri chirurgicale la dispozitive protetice. Principalele avantajele ale acestei tehnologii includ accesibilitatea si costurile reduse, lucruri deosebit de importante pentru spitalele aflate in zone dificil de atins.

Imprimarea 3D a devenit deosebit de utila pentru organizatia medicala „Medecins Sans Frontieres” (MSF), cunoscuta si sub numele de „Medicii fara Frontiere”. Recunoscuta pentru acordarea de asistenta medicala tarilor aflate in conflict, MSF este un far de speranta in Orientul Mijlociu.

Centrul lor din Amman, capitala Iordaniei, intentioneaza sa utilizeze printarea 3D pentru a ajuta victimele de razboi. Potrivit revistei VICE, centrul MSF din Iordania a instalat recent o imprimanta 3D pentru a incepe sa creeze proteze. Ei sustin ca folosesc imprimanta pentru a produce proteze personalizate de ochi si urechi.

Nu numai ca imprimarea 3D a unui dispozitiv medical auxiliar este eficienta din punct de vedere al costurilor, dar ea permite si personalizarea conform nevoilor fiecarui pacient.

 

MEDECINS SANS FRONTIERES = PRINTARE FARA FRONTIERE

 

Spitalul MSF a efectuat aproximativ 10.000 de operatii la peste 4500 pacienti, de la inlocuirea articulatiilor pana la implanturi cu piele artificiala. Multi dintre acesti oameni raniti provin din zone de conflict, cum ar fi Siria, Yemen, Irak si Palestina, Iordania ramand una dintre ultimele regiuni stabile.

Pe langa faptul ca este unul dintre singurele spitale de chirurgie reconstructiva din zona,  spitalul din Amman este si primul centru al MSF care detine propria scoala.

S-ar putea sa para ceva neobitnuit, dar proteze de urechi si ochi au putut fi realziate prin tehnologia de imprimare 3D. Cercetatorii britanici si americani au facut recent pasi majori prin utilizarea de celule stem pentru a crea urechi imprimate 3D. In plus, ochii imprimati 3D sunt de mult timp un subiect de discutie in domeniul medical. Nu se stie exact ce imprimanta 3D va fi folosita in centrul din Amman, dar este posibil ca si membre protetice sa poata fi realizate.

Anul trecut, Medicii Fara Frontiere au incheiat un parteneriat cu Pyxis pentru a crea un model digital al unui spital din Filipine. Au construit o replica a spitalului prin imprimare 3D, insotita de o lume virtuala pe care personalul ar putea sa o exploreze.

Fie ca este vorba de designul unui spital sau de crearea unor dispozitive protetice, nu exista nicio indoiala ca imprimarea 3D evolueaza ca un instrument medical revolutionar.

 

sursa: https://all3dp.com/medecins-sans-frontieres-protheses/