Implanturile 3D – o alternativă superioară în tratamentul defectelor osoase

      Cercetătorii de la Universitatea Charité Din Berlin susțin că utilizarea implanturilor realizate din titan prin tehnica printării 3D este o alternativă superioară metodei clasice de grefare osoasa. Această ipoteză a fost formulată în urma desfășurării unui studiu comparativ ce a urmărit rata de regenerare a defectelor osoase, utilizând cele două metode.

     Eficiența acestei noi abordări terapeutice este considerată a fi superioară, în special  în tratarea defectelor înregistrate la nivelul oaselor lungi.

     Implanturile au fost realizate de De Puy Synthes folosindu-se o imprimantă 3D ce utilizează tehnica de printare „metal laser sintering”. Aceste implanturi au structura unui fagure de miere conferind  acestuia rezistență și rigiditate.

     Complexitatea geometrică a structurii montajului s-a dovedit a fi, în unele cazuri, mai eficientă în realizarea unui mediu propice dezvoltării osoase, astfel înregistrându-se o rată crescută a sintezei și diferențierii țesuturilor osoase si vasculare.

     Utilizarea printării 3D conferă avantajele realizării unui implant cu design personalizat, adaptat particularităților anatomo-patologice ale pacientului, cât și posibilitatea realizării acestuia din titan, material biocompatibil cu rezistență crescută.

     Pe lângă designul personalizat al implantului, cercetătorii au încercat ajustarea parametrilor structurali ai acestuia, în vederea creșterii ratei de sinteză osoasă.

      În prima etapă de cercetare, studiul a fost desfășurat pe un lot de ovine. Rezultatele favorabile au condus cercetarea în etapa următoare, studiul pe un lot uman.

     Studiul pe subiecți umani a cuprins 19 subiecți. Din cei 19 pacienți incluși în studiul pre-clinic, 17 pacienți au înregistrat rezultate favorabile, net superioare metodei clasice.

     În cadrul studiului au fost utilizate două tehnici de stabilizare a montajului os-implant, utilizând:

  1. placă personalizată cu rol de susținere și protecție (shielding plate);
  2. placă blocată cu rol de compresie (locking compression plate).

 

 

           

 

      Studiul susține ipoteza conform căreia regenerarea defectului osos, corectat prin implantul din titan, realizat prin tehnica printării 3D, poate fi avansată la performanțe superioare, minimalizând rigiditatea mecanică structurală a implantului. Acest fapt a putut fi demonstrat prin compararea a două tipuri de montaje de rigiditate diferită. Rezultatele mai bune au fost obținute utilizând montajul cu rigiditate mai scăzută.

     Concluziile studiului confirma, astfel, faptul că implanturile printate 3D induc o rată superioară de sinteză osoasă dar și posibilitatea modulării acesteia, modificând parametri precum rezistența și rigiditatea implantului și a montajului.

  

 

 

Articol original: Mechanobiologically optimized 3D titanium-mesh scaffolds enhance bone regeneration in critical segmental defects in sheep.

Sursa: https://3dprintingindustry.com/news/study-finds-3d-printed-titanium-scaffolds-better-current-bone-grafting-treatmentss-127283/