Osteoid – un “gips” de generatie noua

Jake Evill, tanar absolvent al Universitatii “Victoria” din Wellington, Australia a realizat matrita Cortex, un produs inovator ce poate inlocui gipsurile standard utilizate in tratamentul afectiunilor osoase si articulare. Matritele Cortex au avantajul de a fi foarte usoare, rezistente la apa si aerisite, eliminand astfel discomfortul si mirosurile neplacute generate de gipsurile clasice. Sunt construite din filament de nailon printat 3D si pot fi purtate de pacient fara a diminua calitatea radiografiilor membrului afectat.  

Deniz Karasahin a adoptat acest principiu si i-a adus o imbunatatire tehnica importanta, ultrasunetele. Numele Osteoid inglobeaza astfel un sistem integrat capabil sa accelereze procesul de reparare osoasa.

Studiile medicale au demonstrat eficacitatea ultrasunetelor pulsatile de intensitate joasa (LIPUS) in repararea osoasa, utilizarea acestora pentru doar 20 de minute pe zi accelerand procesul de vindecare cu pana la 80% in cazul intarzierilor de consolidare si reducand perioada de imobilizare cu pana la 38%.

Pentru a functiona, sondele pentru ultrasunete trebuie amplasate in contact direct cu pielea pacientului, fapt ce nu este posibil cu gipsurile conventionale, dar datorita orificiilor de ventilatie din Osteoid acestea pot fi amplasate direct peste zona afectata.

 

Pentru ca gipsul sa se muleze perfect pe membrul pacientului, zona afectata este scanata cu un scanner 3D, datele sunt prelucrate intr-un program de modelare in care se decide dimensiunea, geometria finala si pozitia sondelor pentru ultrasunete in functie de situatia medicala.

Acest concept este inca in faza experimentala dar echipa lui D. Karasahin ne asigura ca pacientii vor putea trece mai repede si mai confortabil peste perioadele care necesita imobilizare. Acestia vor avea posibilitatea sa isi aleaga dintr-o gama variata culoarea „gipsului” de nailon.

Osteoid a castigat premiul I in prestigioasa competitie internationala de design 3D, A’Design. Premiul recompenseaza un obiect atat util cat si elegant,produs exclusiv prin tehnici de printare 3D.