ASTRONAUTII AU PRINTAT 3D PRIMELE MATERIALE MEDICALE 3D LA BORDUL STATIEI SPATIALE INTERNATIONALE

Exista numeroase lucruri de luat in considerare atunci cand se pregateste o calatorie in spatiu, desigur cel mai important element este sanatatea astronautilor. Dar ce se poate face atunci cand un astronaut este ranit in timpul unei misiuni si are nevoie de asistenta medicala deosebita? Costurile si constrangerile de stocare la bordul navelor limiteaza considerabil posibilitatile de ingrijire medicala din timpul misiunilor spatiale. Acesta este locul in care imprimarea 3D vine in ajutor!

CUM AR PUTEA SA FUNCTIONEZE ASISTENTA MEDICALA PENTRU O MISIUNE SPATIALA

In prezent, compania americana Made in Space este prima care a facut posibila imprimarea 3D in spatiul cosmic. Ei au realizat cu succes instrumente imprimate 3D la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI). Acum, dr. Julielynn Wong, o prietena a fondatorilor Made in Space si fondatoarea companiei 3D4MD, abordeaza problema asistentei medicale la distanta.

Pe data de 11 ianuarie 2017 3D4MD a imprimat 3D primul material medical la bordul statiei spatiale. Obiectul in cauza a fost o atela (de tip mallet) pentru deget. Acest dispozitiv medical este folosit pentru a mentine degetul fix in pozitie drepta, in loc de a fi indreptat spre palma. Echipa 3D4MD a proiectat pe atela o mica stea pentru a reprezenta productia sa in spatiu; modelul digital a fost transmis catre SSI, imprimat 3D si folosit la bord.

Desigur, acesta este doar inceputul. O imprimanta 3D la bordul unei nave ar permite astronautilor sa produca consumabile medicale personalizate in timpul misiunilor spatiale.

PASUL URMATOR: ASISTENTA MEDICALA LA DISTANTA IN INTREAGA LUME

Acest principiu, al printarii 3D la distanta, nu se aplica doar in spatiu, ci si zonelor rurale sau izolate de pe Pamant. Dar exista o multime de probleme ce trebuie depasite: Mai mult de un miliard de oameni nu au acces la electricitate si aproape jumatate din populatia lumii locuieste in zonele rurale. In multe regiuni izolate, articolele medicale de baza sunt scumpe si pote dura saptamani sau luni pentru ca acestea sa ajunga in mainile personalului medical. Pana acum, 3D4MD a proiectat si testat un sistem de imprimare 3D ultraportabil, plug-and-play, incarcat cu energie solara, pentru a produce o gama de consumabile medicale igienice, eficiente si ieftine la momentul utilizarii. Proiectarea acestui sistem pentru a putea incapea intr-o valiza de mana permite o manipulare mai sigura a pieselor fragile si economisirea de bani prin evitarea taxelor de bagaje inregistrate.

De asemenea, 3D4MD doreste sa dezvolte o procedura de utilizare a telefoanelor mobile pentru scanarea pacientilor. Odata ce scanarea este transmisa echipei medicale de

imprimare, fisierele personalizate pot fi trimise inapoi si imprimate 3D folosind plastic reciclat. Prin reducerea costurilor si economisirea timpului, dr. Wong spera ca ar putea scutii populatiile din tarile mai putin dezvoltate de multe dificultati. Wong explica: “Acest lucru nu numai ca va economisi timp si bani pentru pacienti, dar de aceasta tehnologie ar putea beneficia 45% din populatia lumii care traieste in zonele rurale si nu are acces la ingrijiri medicale”.

Sursa: https://all3dp.com/astronauts-3d-printed-first-medical-supplies-iss/