Printarea 3D in Chirurgie Plastica

Modelele anatomice printate 3D sunt folosite pe scara larga  in chirurgie mai ales in educatie si planingul preoperator dar si  pentru implanturi, proteze, fixatoare externe, instrumentar sau chiar ghiduri chirurgicale.  

Tehnicile moderne de imagistica sunt o componenta esentiala in realizarea planingului operator in chirurgia plastica si reconstructiva. Cu toate acestea exista limitari prin prisma reprezentarii lor pe dispozitive 2D. Biomodelele printate 3D prin proiectare asistata de calculator (PAC) pot oferi o imagine spatiala, palpabila si o apreciere mai buna a structurilor anatomice si a relatiilor dintre acestea. Datorita cresterii accesibilitatii, cercetatorii pot converti imaginile in fisiere PAC folosind diverse programe de reconstructie 3D si in final sa printeze modele 3D.  

Chirurgii plasticieni folosesc modele 3D in planning-ul preoperator pentru identificarea reperelor osoase, in planificarea si recoltarea lambourilor prin printarea „in oglinda” a defectelor tegumentare precum si in printarea tesuturilor moi si scheletului mainii pentru dimensionarea grefelor din reconstructiile de tip picior-mana. Acestea isi dovedesc de asemenea eficienta in intelegerea raporturilor dintre vasele de sange si structurile anatomice inconjuratoare. 

In ceea ce priveste simularea preoperatorie printarea 3D este utilizata cu succes in simularea reconstructiei structurii auriculare din tratamentul microtiei (anomalie de marime si/sau forma a urechii externe) cu cartilaj costal. Rezidentii plasticieni au gasit deosebit de utila utilizarea modelelor 3D in pregatirea pentru operatiile de corectie a cheiloschizisului (buza de iepure) si palatoschizisului, cu atat mai mult cu cat printarea unui astfel de model este foarte eficienta si din punct de vedere al costurilor. Intraoperator, modelele 3D sunt utilizate in vederea realizarii unor ghiduri necesare osteotomiilor de mandibula precum si a unor instrumente de reducere a fracturilor de mana. 

Modelele 3D joaca un rol foarte important in interactiunea medic pacient, mai ales in intelegerea procedurilor ce urmeaza a fi efectuate, a rezultatelor sau complicatiilor constituind un element de luat in seama in consimtamantul informat.

Pe masura ce chirurgia se dezvolta catre un tratament individualizat, personalizarea printarii 3D transforma protezele in dispozitive accesibile la scara larga. In comparatie cu un implant standard, cel personalizat are avantaje atat functionale cat si estetice. Materialele folosite pentru printare pot fi de cele mai multe ori sterilizate cu substante chimice, la cald sau cu gaz pentru manipulare intraoperatorie. De-a lungul anilor au fost printate proteze de nas, urechi fata, ochi, mana sau craniu. Atunci cand afectarea este bilaterala ca in cazul urechilor sau nasului, oglindirea prin PAC produce organe perfect simetrice, lucru dificil de realizat prin metode clasice. Implanturile mamare printate 3D sunt personalizate in functie de variatiile individuale, anatomia peretelui toracic si dorinta pacientului, avand un impact estetic mai bun in comparatie cu cele clasice care au un numar de forme limitat.

In ultimul deceniu biomodelele printate 3D s-au dovedit mai utile, in chirurgia plastica, decat imaginile conventionale, pentru planing preoperator, construirea ghidurilor, in educarea rezidentilor, a pacientilor precum si in realizarea protezelor personalizate fapt ce evidentiaza potentialul printarii 3D de a deveni o unealta indispensabila in arsenalul si formarea chirurgilor.