Proiect Medicină Veterinară – Leo

       Noua tehnologie de printare 3D, cunoscuta si ca metoda de prototipare rapida, este utilizata la ora actuala si in domeniul medicinii veterinare. Cu ajutorul acestei tehnici “modificarile anatomice sunt mai usor de inteles si pot fi abordate inca din etapa preoperatorie” (Pennsylvania University- School of Veterinary Medicine)

Aceasta tehnica isi gaseste aplicabilitatea atat in practica medicala pentru diagnosticarea si tratarea diferitelor afectiuni, cat si in cadrul cursurilor organizate de Facultatile de Medicina Veterina. Pentru executarea acestor modele printate 3D este necesar sa se realizeze initial reconstructia grafica 3D, prin prelucrarea informatiilor oferite de CT, IRM sau in urma scanarii 3D. Aceste prelucari grafice sunt ulterior supuse procesului de printare, in urma caruia va rezulta modelul printat 3D (P3D).

In literatura sunt mentionate numeroase cazuri in care P3D a fost utilizata pentru  cresterea calitatii vietii unor animale, deseori ca solutie alternativa la amputatii de membre sau chiar eutanasierea. Spre exemplu in cazul animalelor care au suferit amputatii, tehnica a fost utilizata pentru realizarea de proteze personalizate, care s-au dovedit a fi mult mai practice chiar si decat cele realizate pentru oameni. Diversitatea speciilor, dimensiunilor si implicit a particularitatilor anatomice au fost bariere greu de depasit pana la dezvoltarea endoprotezarii prin tehnica P3D. Endoprotezarea cu piese printate 3D aduce avantajul realizarii unei piese personalizate, complet adaptate la rasa, specia, dimensiunea si particularitatile anatomice ale animalului.   Astfel, au fost mentionate cateva cazuri in care aceasta tehnica a ajutat la salvarea unor animale de la eutanasiere.  Un pionier in acest sens este Dr. Fitzpatrick, din Marea Britanie (fondatorul societatii “ The Humanimal Trust”), care a implementat tehnica in cadrul tratamentului chirurgical si a luptat ulterior pentru realizarea dispozitivelor de ortezare-protezare atat pentru medicina veterinara cat si cea umana.

Modele printate 3D redau fidel particularitatile anatomice ale ficarui animal in parte, astfel, devin un real ajutor in procesul de diagnosticare, in planning-ul preoperator, dar si in procesul terapeutic. O ramura a medicinii veterinare in care aceasta tehnica de P3D este folosita frecvent este reprezentata de oncologia veterinara.

In continuare va vom prezenta experienta Asociatiei in acest domeniu medical.

Este vorba de o felina din rasa Bengaleza, exemplar obtinut prin incrucisarea Felis catus (pisica de casa) × Prionailurus bengalensis (pisica leopard). Aceasta noua rasa pastreaza multe dintre caracteristicile leopardului. Exemplarul in cauza, un mascul pe nume Leo, in varsta de 5 ani, sufera de o afectiune oncologica invalidanta.

Formatiunea tumorala cu punct de plecare costal, a avut o evolutieagresiva, fulminanta, ajungand la dimensiuni considerabile in doar 2 luni. Momentul depistarii formatiunii a fost tardiv, felina avand deja tulburari motorii datorate dimensiunii crescute a formatiuni si a localizarii acesteia. Patrupedul urmeaza investigatii CT pe baza caruia se pune diagnosticul osteosarcom osteoclastic cu punct de plecare costal si invazia partilor moi dar fara invazie pulmonara. In vederea stabilirii protocolului terapeutic formatiunea trebuia evaluata ca operabila sau inoperabila. Acesta este momentul in care Leo beneficiaza de tehnica printarii 3D. Un model grafic 3D este realizat plecand de la CT-ul felinei, apoi urmeaza etapele biomodelarii si printarii 3D.  Piesa printata este utilizata de medicii veterinari in vederea stabilirii raporturilror formatiunii cu peretele toracic si a gradului de extindere a acesteia in partile moi. De asemeana a fost utilizat si ca suport explicativ pentru stapana a patologiei tumorale si mai ales a limitarilor medicale din acest caz. Din pacate, la momentul respectiv, formatiunea era inoperabila. Astfel, Leo incepe o serie de sedinte de chimioterapie la finalul carora va urma o noua investigatie imagistica pentru interpretarea rezultatelor acestora. In functie de acest rezultat echipa chirurgicala va reevalua decizia interventiei chirurgicale.

Sursa:  http://www.3ders.org/articles/20160604-supervet-noel-fitzpatrick-claims-animals-better-prosthetics-than-humans-3d-printing.html